A fi sau a nu fi samurai

Ce este Kendo

Kendo – sau tradus în română “calea sabiei” – este arta scrimei tradiţionale japoneze. Este o artă marţială cu rădăcini adanci în istoria şi cultura ţării răsăritului de soare. După o evoluţie lungă de mai multe secole a technicilor de lupta cu sabia, mai târziu a metodelor de antrenament cu echipament de protecţie, în zilele noaste kendo este cunoscut pe toată lumea şi este prezent în peste 60 de ţări cu organizaţii oficiale, care fac parte din Federaţia Internaţională de Kendo. Scopul şi obiectivele practicării sunt stabilite în Conceptul Kendo-ului. Kendo este un sport/budo competiţional, o artă marţială cu reguli bine stabilite şi cu evenimente regulate, cel mai amplu fiind Campionatul Mondial organizat la fiecare trei ani.

Pentru unii kendo este un sport competiţional cu evenimente regulate în care îşi pot dovedi măestria în sabie. Există atât evenimente intercluburi, concursuri şi cupe naţionale cât şi competiţii europene sau internaţionale. Tinerii, în mod special, sunt atraşi de acest aspect şi îşi dedică mult timp perfecţionării stilului propriu şi pregătirii fizice.

Pentru alţii kendo reprezintă o artă, un mod de viaţă. Pe masura ce abilitaţile fizice deosebite şi avântul tineresc lasă loc experienţei şi maturităţii, practicantul descoperă o nouă dimensiune a acestui sport şi îşi reevaluează motivele pentru care îl practică. În marea majoritate a cazurilor un kendoka cu vechime rămâne practicant până la adanci batrâneţi.

În România începuturile kendo-ului datează imediat de după schimbarea regimului comunist, în 1990. De atunci numărul pracţicantilor şi a cluburilor a crescut în toată ţara. Această crestere nu a fost uniformă, nici prea accelerată, totuşi acum cluburi stabile, relativ vechi şi bine pregătite organizează antrenamente în multe oraşe mai mari sau mai mici. Departamentul Roman de Kendo este afiliat la Federaţia Europeana de Kendo şi dedicat dezvoltarii kendo-ului în România. De-a lungul timpului instructori japonezi voluntari cu grad înalt au contribuit pentru aceasta dezvoltare. În fiecare an sunt organizate evenimente interne, competiţii, stagii de pregatire, iar sportivi români participă pe baza regulată la evenimente internaţionale de toate nivelele.

Conceptul Kendo-ului

Conceptul Kendo consta în disciplinarea caracterului prin aplicarea consecventă a principiilor sabiei (Katana).

Scopul practicării Kendo este de:
A forma mintea şi corpul
A cultiva un spirit viguros
Şi prin antrenenament corect şi strict
Să se lupte pentru progresarea în arta Kendo
A respecta onoarea umana
A acţiona cu sinceritate
A urmari autodezvoltarea.

Toate aceastea vor duce la:
A-şi iubi ţara şi societatea
A contribui la dezvoltarea culturii
A promova pacea şi prosperitatea

Conceptul Kendo a fost stabilit de catre All Japan Kendo Federation în 1975

Pentru moment, activitatea clubului este suspendată pentru o perioadă nedefinită.

Ne pare rău, sperăm să revenim cu vești mai bune în curând.