A fi sau a nu fi samurai

Conduita in Kendo

Conceptul de conduită (etiquette) se referă la câteva reguli elementare, de bun simţ, legate de disciplina şi maniere în Kendo. Ele nu se referă la “tradiţii” inutile şi nici nu sunt concepute pentru a aduce o aură “mistică” artelor marţiale ci sunt parte integrantă din kendo (calea sabiei).

Respect

 • Respectă sala: la intrarea şi iesirea din dojo, fiecare practicant se opreste şi salută sala de antrenament. Antrenamentul se desfasoară desculţ, pe podeaua în prealabil spalată/ştearsă. Vizitatorii vor avea o zonă, special delimitată, de unde vor putea urmări în linişte.
 • Respectă sensei-ul: pe toata durata uceniciei (atât în sală cat şi în afara ei) salută-ţi sensei-ul sau instructorul şi acordă-i cel mai mare respect. Fii atent, ascultă-l şi răspunde-i prompt. Nu te aşeaza şi nu-ţi scoate echipamentul înaintea celor mai mare în grad ca tine.
 • Respectă colegii: salută-i corespunzător şi acordă-le tot respectul. În timpul antrenamentului străduieşte-te să fi un partener cât mai bun şi încearcă să înveţi cât mai multe de la ei.
 • Respectă sabia: pentru un samurai katana era cel mai de preţ obiect; pentru un kendoka shinai-ul şi bokuto-ul sunt la fel de importante. Asigură-te că nu le laşi la întâmplare, că nu le sprijini de perete cu vârful în jos şi că tot timpul sunt întoarse astfel încât să fie inofensive pentru ceilalţi. Nu te atinge de nici o piesă de echipament (hakama, keikogi, bogu, shinai, bokuto) care nu-ţi aparţine fără a cere în prealabil permisiunea proprietarului. Evită să calci peste shinai-ul / bokuto-ul tău sau al colegilor tăi.
 • Respectă tradiţia: nu trata cu uşurinţă şi nu lua în derâdere aspectele tradiţionale ale kendo-ului. Încearcă să înţelegi regulile şi nu să le urmezi orbeşte.
 • Respectă-te pe tine: Nu te lasa distras de alte gânduri sau obiecte în timpul antrenamentului, nu discuta inutil cu ceilalţi colegi. Incearcă să profiţi la maxim de fiecare antrenament.

Antrenament

 • Când te aşezi în poziţia de seiza pune întâi genunchiul stâng jos şi apoi pe cel drept; când te ridici din seiza ridică-l pe cel drept primul urmat de stangul. Nu te folosi de mâini pentru nici una din acţiuni.
 • Când eşti în seiza, dacă auzi comanda “men o tsuke” ai grijă să iţi pui kote-urile şi men-ul înaintea instructorului. Dacă în schimbi auzi “men o tore” asteaptă ca instructorul să-şi dea jos kote-urile şi men-ul înaintea ta. Adu-ţi aminte că daca te mişti încet toată lumea va trebui să te aştepte pe tine.
 • Dacă în timpul antrenamentului doreşti să-ţi scoţi kote-urile sau men-ul, din diverse motive, cere mai întâi permisiunea antrenorului.
 • Nu călca sau lovi niciodată shiai-ul, kote-ul sau men-ul colegilor atunci când eşti în poziţie de seiza; dimpotrivă ele trebuiesc tratate cu cel mai mare respect. Nu atinge niciodată părţi din bogu sau din echipamentul colegilor decât dacă eşti rugat să o faci.
 • Intotdeauna salută-ţi cu respect adversarul înainte sau după o competiţie keiko sau shiai; mai mult, se consideră a face parte din conduită să i te adresezi tare si clar cu “onegaishimasu” în timpul salutului de început şi cu “arigato gozaimashita” pentru salutul final.
 • Dacă armura se dezleagă sau se lărgeste, ridică mâna dreaptă pentru a semnaliza că ai nevoie să te opreşti; fă un osame-to, îndreaptă-te apoi spre un loc retras sau apropiat de iesire, leagă-ţi din nou bogu şi revin-o apoi în formaţie, nu înainte de a face un ritsu rei (salut din picioare). E important ca în timpul acestei operaţii să nu incomodezi celelalte persoane sau sa provoci alte neplăceri.
 • Executa ritsu-rei (salut din picioare) şi za-rei (salut din seiza) cat se poate de corect. Nu te indoi şi nu arcui gâtul şi spatele. Păstrează un pic poziţia şi apoi revin-o la postura iniţială.

Tinuta

 • Unghiile trebuie să fie taiate scurt şi eventual pilite pentru a nu cauza răni celorlalţi. Bijuteriile trebuiesc îndepărtate iar părul lung trebuie prins înainte de a începe antrenamentul.
 • Echipamentul trebuie tratat cu cea mai mare grijă. Keikogi-ul trebuie spălat des şi un minin de 2 bucaţi sunt necesare pentru a le putea roti. Hakama trebuie de asemenea spalată cât de des este nevoie. Ambele trebuiesc spălate în apa rece pentru a evita cutele excesive, decolorarea sau “îmbătrânirea” materialelor. Echipamentul trebuie să se prezinte cât mai bine şi să fie purtat cu cea mai mare mândrie.
 • Orice urmă de sudoare trebuie stearsă prompt din interiorul men-ului sau kote-urilor la sfârşitul fiecărei sesiuni; acasă tot echipamentul trebuie deschis şi lăsat într-un loc uscat şi aerisit.
 • Daca tendonul lui Ahile, călcâiele, coatele sau alte parţi din corp încep să te doară opreşte-te până revin la normal. Încearcă să determini cauzale cu ajutorul colegilor mai experimentaţi. În caz de imposibilitate de practica e întotdeauna mai bine să vi să priveşti antrenamentele (mitorigeiko) decât să nu vi deloc.
 • Când îţi aşezi bogul pe podea începe prin a pune întâi cele 2 kote-uri cu pumnul către partea dreaptă, apoi aşează men-ul peste încheieturile celor 2 kote-uri. Asigură-te ca men-ul stă bine şi nu cade într-o parte sau alta. Pune-ţi himo-urile şi tenugui-ul înăuntru men-ului
 • Nu atinge echipamentul celorlaţi fără a avea în prealabil permisiunea lor.

Diverse

 • Dacă foloseşti echipamentul clubului încearcă să ajungi în sală cu destul timp înainte pentru a-l scoate şi pregăti pentru antrenament.
 • Dacă ajungi în sală dupa ce antrenamentul a început încalzeşte-te individual pe margine şi, de îndată ce eşti pregătit, alătură-te celorlalţi, nu înainte de a cere permisiunea antrenorului.

Conduita şi pretenţiile legate de ea diferă uşor de la sensei la sensei; este important să înveţi regulile de conduită din dojo-ul tău iar când vizitezi alte dojo-uri să fii atent la diferenţe şi să le aplici corespunzător.

Pentru moment, activitatea clubului este suspendată pentru o perioadă nedefinită.

Ne pare rău, sperăm să revenim cu vești mai bune în curând.